Durbuy (B)

Durbuy is een stad en gemeente in de Belgische provincie Luxemburg. De stad aan de rivier de Ourthe is gelegen in drie geografische streken: de Ardennen, de Condroz en de Famenne. Durbuy zou volgens het oud Keltisch samengesteld woord duro-bodion of ‘woning nabij de vesting’ betekenen.

De gemeente Durbuy telt ruim 11.000 inwoners. De stadskern zelf bestaat uit een aantal straten en heeft zo’n 400 inwoners. De overgrote meerderheid van de inwoners van de gemeente woont in een van de vele omliggende dorpjes.

 

Durbuy kreeg zijn eerste versterkt kasteel rond 899. Een eeuw later werd het verwoest en in de 11de eeuw liet Henri de 1ste van Namen, Graaf van Durbuy het kasteel heropbouwen. Familie d’Ursel werd in 1756 eigenaar van het kasteel. Dit prachtige gebouw ligt langs de Ourthe, nabij de oude brug van de stad.

Wanneer je door alle pittoreske straatjes bent, kom je aan de achterkant van de stad waar je één van de oudste bezienswaardigheden van Durbuy te zien krijgt. De Homalius rots of Falize is namelijk meer dan 300 jaar oud. Wanneer je de rots met volle aandacht bekijkt, zal je opmerken dat het een omgekeerde “u” vorm. De vorm is ontstaan doordat verschillende kalklagen door druk omhoog gestuwd worden. Dit soort type rots wordt anticlinaal genoemd. De imposante rots is gelegen aan het water en wordt omringd door een fontein.

In het Parc des Topiares bewonder je een unieke verzameling aan 250 vormgegeven buxusstruiken en bomen. Het is geen park waar je uren in kan vertoeven, maar het is zeker vermakelijk om er een half uurtje tot een uur rond te lopen. Je komt er allerlei verschillende buxusplanten tegen in verschillende fortmaten. Zo vind je er een gigantische knuffelbeer, eekhoorns en zelfs een Manneken Pis. Je kunt het zo gek niet bedenken, of je komt het hier tegen.

De Tortuga Bar is een unieke kroeg in Durbuy! Even de dorst lessen? Wandel deze kroeg dan binnen! Je komt als het ware in een wereld vol piraten. De uitbater is verkleed als Captain Jack en ook het interieur is uitgedost met kenmerken van piraten. Wat deze kroeg nog zo bijzonder maakt, zijn de vele soorten rum. Je kan hier maar liefst 300 verschillende soorten rum kopen. Een apart sfeertje maar een gezellige kroeg, echt een bezoekje waard.

Menhirs en dolmen van Wéris. Op enkele minuten rijden van Durbuy, ligt één van de mooiste dorpjes van Wallonië. Wéris, is zowat de Belgische versie van Stonehenge. Het dorpje staat bekend om haar menhirs, dolmen en megalieten. Je loopt hier tussen gigantische stenen die mysterieus in het landschap staan en niemand weet hoe deze hier zijn gekomen en waarvoor ze dienen. 

In de omgeving van Wéris vindt je ‘De Steen der Voorouders’ oftwewel ‘De Hainasteen’ (Pierre Haina) en ‘Het Duivelsbed’ (Lit du Diable).