Rotterdam

Rotterdam is een havenstad in het westen van Nederland, in de provincie Zuid-Holland. Met 588.490 inwoners is het de op een na grootste stad van Nederland qua inwoneraantal, na Amsterdam. De gehele gemeente Rotterdam telt 656.050 inwoners en de nog grotere metropoolregio Rotterdam Den Haag telt meer dan 2,4 miljoen inwoners.

Rotterdam dankt zijn naam aan een dam in de rivier de Rotte. De stad ligt aan de rivier de Nieuwe Maas, die gevoed wordt door water van de Rijn. De haven van Rotterdam was lange tijd de grootste ter wereld en is nog altijd de grootste en belangrijkste van Europa. Het havengebied strekt zich uit over een lengte van 40 kilometer en is een belangrijk logistiek en economisch centrum. Mede vanwege de havenindustrie heeft Rotterdam het imago van een arbeidersstad en kent de stad een zeer diverse bevolking.
Nadat de historische binnenstad grotendeels verwoest werd door een Duits oorlogsbombardement in 1940, is Rotterdam een bakermat geworden voor vernieuwende architectuur, waaronder de Erasmusbrug, de Kubuswoningen en een groot aantal wolkenkrabbers. Vanwege de vele wolkenkrabers wordt Rotterdam ook wel Manhattan aan de Maas genoemd.
Bekendheid geniet de stad daarnaast vanwege de Erasmus Universiteit, de kunstcollecties van Museum Boijmans Van Beuningen en de Kunsthal en voetbalclubs Sparta, Excelsior en Feyenoord.

Hieronder vinden jullie een beschrijving van de bezienswaardigheden van Rotterdam die ik op de foto heb gezet.

Maritiem museum haven
In ‘De Haven’ speelt de collectie van het Maritiem Museaum, die zes eeuwen maritieme geschiedenis beslaat en volgens kenners tot de wereldtop behoort, een hoofdrol. Er zijn ruim zeventig modellen van schepen, kranen en baggermolens te zien én ongeveer honderd schilderijen en foto’s. Deze objecten geven een schitterend beeld van de ontwikkelingen van de Rotterdamse haven

Beeld “De verwoeste stad”
De verwoeste stad is een beeld dat Ossip Zadkine maakte naar aanleiding van het bombardement op Rotterdam. Het is op 15 mei 1953 onthuld en staat op het Plein 1940, aan de Leuvehaven, naast het Maritiem Museum in Rotterdam. Het beeld is een Rijksmonument.
Naar verluidt kreeg Zadkine de inspiratie voor het beeld De verwoeste stad toen hij vanuit Parijs onderweg was naar zijn vriend, de arts Hendrik Wiegersma in het Nederlandse Deurne. Toen de trein over het luchtspoor door Rotterdam reed zag hij het weggevaagde centrum van de stad.
Het beeld is van brons en stelt een menselijke figuur voor zonder hart, symbool voor het hart van Rotterdam dat verloren ging bij door de brand die uitbrak na het bombardement op de Maasbruggen, waar de Nederlandse mariniers de Duitse aanvallers tegen hielden. Rotterdam kreeg het beeld cadeau van de directie van warenhuis De Bijenkorf. Een van de voorwaarden van de schenking was, dat het beeld op die en enkel die plaats zou blijven staan. Dit leidde later nog tot veel discussies.
Het beeld wil de vernietiging van de stad door de Duitsers in herinnering brengen. Zelf zei de kunstenaar over de sculptuur:
“Het [beeld] wil het menselijk lijden belichamen dat een stad moest ondergaan die slechts, met Gods genade, wilde leven en bloeien als een woud. Een kreet van afschuw om de onmenselijke wreedheid van dit beulswerk.”
In de loop der jaren heeft het beeld van de Rotterdammers een rits van bijnamen gekregen. Naast “De verwoeste stad” kent men het beeld als “Stad zonder Hart”, “Zadkini”, “Jan Gat”, “Jan met de Handjes” en “Jan met de Jatjes”.

De Markthal
De Markthal te Rotterdam is een woon- en winkelgebouw met inpandige markthal, gesitueerd tussen de straten Dominee Jan Scharpstraat, Grotemarkt, Westnieuwland en Verlengde Nieuwstraat. De opening vond op 1 oktober 2014 plaats door koningin Máxima. Naast een overdekte markt herbergt het complex 228 appartementen, 4600 m² winkelruimte, 1600 m² horeca en een parkeergarage voor meer dan duizend auto’s.
De binnengevel van de Markthal is bekleed met een 11.000 m² (twee voetbalvelden) groot kunstwerk van Arno Coenen en Iris Roskam, getiteld Hoorn des Overvloeds. Deze titel verwijst naar de Cornucopia, een hoorn uit de Griekse mythologie die overvloed en verzadiging symboliseert. Het kunstwerk toont sterk uitvergrote vruchten, groenten, granen, vissen, bloemen en insecten. Op de achtergrond is ook de St. Laurenskerk met toren te zien.

Statendam woontoren
De Statendam is een woontoren in Rotterdam. Het gebouw werd tussen 2007 en 2009 gebouwd en is ontworpen door Hans Kollhoff. De architect liet zich bij het ontwerp inspireren door het woongebouw De Compagnie op de Kop van Zuid dat hij eerder ontwierp. De Statendam is 73 meter hoog met 22 verdiepingen.
In het gebouw vindt men 124 woningen, zoals appartementen, penthouses en maisonnettes.

Het Schielandshuis
Het Schielandshuis is een gebouw uit de 17e eeuw in het Rotterdamse centrum aan de Korte Hoogstraat. Het werd gebouwd tussen 1662 en 1665 in opdracht van het hoogheemraadschap Schieland.
Het gebouw met de allure van een stadspaleis zou bijna anderhalve eeuw dienstdoen als onderkomen van het polderbestuur. De architect was vermoedelijk Pieter Post, een autoriteit op het gebied van het Hollands classicisme. Post is onder meer verantwoordelijk voor het stadhuis van Maastricht, de Waag van Leiden en de Waag van Gouda. Samen met Jacob van Campen ontwierp hij het Mauritshuis en Huis ten Bosch.
Er zijn aanwijzingen dat Jacob Lois (ca. 1620-1676), blauwverver van beroep en gepassioneerd amateur-bouwkundige, ‘als opsiender van de nieuwe timmeragie’ het concept van Post heeft uitgewerkt. Het beeldhouwwerk is uitgevoerd door de uit Brugge afkomstige Rotterdamse beeldhouwer Pieter Rijcx (ca. 1630-1674). Hoe het precies zit, is niet meer te achterhalen: bij een uitslaande brand in 1864 zijn belangrijke documenten verloren gegaan.

Beeld Willem IV, graaf van Holland en Henegouwen
Dit ruiterbeeld van Willem IV, graaf van Henegouwen siert het voorplein van het Schielandshuis (voorheen Historisch Museum). Het verbeeldt de man die Rotterdam in 1340 stadsrecht verleende. Willem IV van Holland (tevens Willem II van Henegouwen) trad daarmee in de voetsporen van zijn vader Willem III, die in 1328 de Rotterdammers al enige privileges verleende.

Beeld Pim Fortuyn
Pim Fortuyn was een Nederlandse politicus, socioloog, auteur en columnist.
Fortuyn promoveerde in de sociale wetenschappen en was van 1990 tot 1995 bijzonder hoogleraar aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij doceerde aanvankelijk marxisme aan de universiteit, was tot 1989 lid van de PvdA en later van de VVD. Fortuyn werd vooral bekend als lijsttrekker van eerst Leefbaar Nederland. Na zijn ontslag bij Leefbaar vanwege omstreden uitspraken over de Grondwet richtte hij zijn eigen Lijst Pim Fortuyn op in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2002. Fortuyn werd op 6 mei 2002 door Volkert van der Graaf vermoord op het Media Park te Hilversum, negen dagen voor de verkiezingen. Het was de eerste politieke moord in vredestijd in Nederland sinds eeuwen.

Stadhuis Rotterdam
Het stadhuis aan de Coolsingel werd gebouwd tussen 1914 en 1920 en is ontworpen door prof. dr. Henri Evers.
Als één van de weinige gebouwen in het stadscentrum overleefde het de bombardementen op 14 mei 1940. Sinds 2000 staat het Rotterdamse stadhuis op de monumentenlijst en behoort daarmee tot het nationaal erfgoed.

Standbeeld van Johan van Oldenbarnevelt
Johan van Oldenbarnevelt (1547 – 1619) geldt als de belangrijkste staatsman die de Republiek der Verenigde Nederlanden gekend heeft. Onder zijn leiding – hij was landsadvocaat van 1586 tot zijn dood in 1619 – kreeg de republiek haar onafhankelijkheid en de staatsinrichting die zij tot 1795 zou behouden. Voordat Van Oldenbarnevelt landsadvocaat werd, was hij van 1576 tot 1586 pensionaris van Rotterdam. In die periode zorgde hij ervoor dat de grondslag werd gelegd voor de positie van Rotterdam als tweede Hollandse havenstad.

Standbeeld Hugo de Groot
Hugo de Groot (1583 – 1645) was staatsman, jurist en schrijver. In 1613 werd hij benoemd tot raadspensionaris van de stad Rotterdam. Hij bereidde de bijeenkomsten van de burgemeesters voor en ging mee naar de staatsvergaderingen. Zijn voorganger was Van Oldenbarnevelt, die links van het beeld van Hugo de Groot staat. Hugo de Groot was humanist en zeer religieus. Zijn kritiek op de heersende religieuze opvattingen moest hij bekopen met gevangenisstraf. In 1618 werd De Groot gearresteerd, officieel omdat hij de religie van de staat ondermijnde en verdeeldheid zaaide tussen de provinciën. Hij zat zijn straf uit in Slot Loevestein, waar hij veel las en studeerde. Hij ontsnapte in 1621 in de boekenkist, waarin zijn boeken werden aangevoerd.

Nieuwe Delftse Poort
Rond 1373 was er al sprake van een Delftse Poort. In 1545 werd de poort vervangen door een nieuw exemplaar. Vanaf de bouw in 1768 was de Delftse Poort, naar een ontwerp van architect Pieter de Swart, het bekendste bouwwerk in de stad. Eind jaren dertig werd de poort verplaatst in het kader van de herinrichting van het Hofplein. Tijdens het bombardement in 1940 werd de Delftse Poort vernietigd. Cor Kraat maakte een staalconstructie, die aan alle zijden open is en plaatste het op de oorspronkelijke locatie. Het bouwwerk oogt als een driedimensionale grafische tekening. De neoklassieke vooroorlogse poort lag ten grondslag aan zijn ontwerp. De poort met het karakter van een kunstwerk in aanbouw, staat symbool voor het feit dat Rotterdam nog steeds aan het bouwen is. Op de oude poort stonden vier personificaties: de personificatie van Handel en Verkeer, de stedenmaagd, de Maas en de Rotte. Deze figuren keren gestileerd terug op de moderne poort. Dit beeld laat door de verbeelding van de oude stadspoort het Rotterdam van de 18e eeuw zien.

Erasmusbeeld
Desiderius Erasmus (Rotterdam, 28 oktober 1466, 1467 of 1469 – Basel, 12 juli 1536) was een in Holland geboren priester, augustijner kanunnik, theoloog, bijbelwetenschapper, filosoof, schrijver en humanist.
Het Erasmusbeeld is een standbeeld van Desiderius Erasmus dat is ontworpen door beeldhouwer Hendrick de Keyser. Het is voor zover bekend het oudste bronzen standbeeld van Nederland.

Grote of Sint-Laurenskerk
De Grote of Sint-Laurenskerk, vaak kortweg Laurenskerk genoemd, is een gotisch kerkgebouw in Rotterdam. Ze is het enige overblijfsel van het middeleeuwse Rotterdamse stadscentrum. De huidige kerk is een kruising tussen een hallenkerk en een kruisbasiliek. In de kerk is in een van de tentoonstellingskapellen nog een knopkapiteel aanwezig van haar voorganger, een tweebeukige hallenkerk zonder koor en toren. De kerk is gewijd aan Laurentius van Rome, de patroon van Rotterdam.

Kubuswoningen Blaakse Bos
Het Blaakse Bos is een gebouwencomplex in de Rotterdam tussen Blaak en de Oude haven. Het Blaakse Bos bestaat uit 38 kubuswoningen (waarvan één een museum is), de Blaaktoren (bijgenaamd Het Potlood), 2 superkubussen en 16 kleine winkelruimtes, verbonden door een overbruggende promenade met de naam Overblaak.
De naam Blaakse Bos van het complex verwijst naar de visie van de architect Piet Blom, waarin elke woning een boom voorstelt en het totale complex een bos. Het idee was een soort dorp in de grote stad, een veilige omgeving waarin diverse functies waren ondergebracht. Winkels, bedrijfjes, een school en speelruimte voor kinderen beneden op het verkeersvrije wandelgebied en wonen daarboven. De interactie tussen het private en openbare leven kan volgens het idee bijzonder groot zijn vanwege de schuine ramen in de huizen.

Oude Haven Rotterdam
De Oudehaven is een van de oudste havens van Rotterdam, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Ze ligt in het centrum van de stad, zuidoostelijk van station Rotterdam Blaak. Na het afdammen van de Rotte door de Middeldam ter hoogte van wat nu de Hoogstraat is, bleef ten zuiden daarvan een stomp van de rivier over met verbinding naar de Maas, omgeven door moerasland. De eerste steiger werd hier omstreeks 1350 aangelegd.
Sinds ca. 1980 is de Oude Haven een uitgaansgebied met cafés en restaurants met terrassen aan het water, vlak bij de kubuswoningen, het Witte Huis en het ernaast gelegen Mariniersmuseum. De Hogeschool Rotterdam heeft een vestiging in de buurt.
De Oudehaven is niet de oudste haven van Rotterdam; dat was feitelijk een steiger in de gracht ten zuiden van de Middeldam. Die gracht bestaat nu nog gedeeltelijk als Steigersgracht, maar heette destijds toepasselijk ‘Steyger’.
Aan de Oudehaven ligt ook de museale scheepshelling Koningspoort. De Oudehaven is aan de westkant verbonden met de Wijnhaven en aan de oostkant met het Haringvliet.

Het Witte Huis
Het Witte Huis is een gebouw in Rotterdam dat de eerste wolkenkrabber van Rotterdam was. Het wordt ook als eerste wolkenkrabber in Europa beschouwd. Het heeft in 1940 als een van de weinige gebouwen in het stadscentrum het bombardement op Rotterdam doorstaan. In de jaren 1990 werd het zoveel als mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht (gevels en dak).

“De Maas”
“De Maas” is een spiegelend kantoorgebouw (1989) aan de Boompjes in Rotterdam. Zetel van Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid.

Boompjeskade (Skyline, uitzicht op Erasmusbrug)
De Boompjes is tegenwoordig een belangrijke verkeersader in het verlengde van de Maasboulevard. Aan de Boompjes staan het voormalig hoofdkantoor van Nedlloyd (de Willemswerf), het kantoor van Rijkswaterstaat Zuid-Holland en het bijkantoor van De Nederlandsche Bank.
De Boompjes liggen op deltahoogte, de kade langs de Maas ligt enkele meters lager en heet Boompjeskade. Hier bevinden zich enkele horeca-gelegenheden. In de zomer ligt hier het Rotterdamse stadsstrand. Gedurende het gehele jaar wapperen er, dag en nacht, 230 vlaggen op de Boompjes (’s nachts verlicht). Het zijn 174 landenvlaggen van alle nationaliteiten die in Rotterdam verblijven en 60 vlaggen van sponsors. Halverwege de kade kan de oude Willemsbrug in maquettevorm bekeken worden.

Willemsbrug
De Willemsbrug is een brug over de Nieuwe Maas in het centrum van Rotterdam.
De brug verbindt de rechteroever van de Nieuwe Maas met het Noordereiland. De huidige brug is de tweede Willemsbrug. De eerste werd ontworpen door C.B. van der Tak, werd in 1878 opengesteld en vernoemd naar koning Willem III. De tweede brug is ontworpen door Cor Veerling en is opgeleverd in 1981. Veel van de berekeningen voor de nieuwe Willemsbrug zijn gemaakt door de hoofdingenieur G.C. Berwald.

Koningshavenbrug “De Hef”
De Hef is de populaire benaming van de Koningshavenbrug, een sinds 24 september 1993 voor het treinverkeer buiten gebruik gestelde spoorweghefbrug over de Koningshaven in de Rotterdam. De brug vormde deel van de spoorlijn Breda – Rotterdam.

Erasmusbrug
De Erasmusbrug is naast de Willemsbrug de tweede brug over de Nieuwe Maas in het centrum van Rotterdam. Hij is vernoemd naar de Nederlandse priester en humanist Erasmus. De brug verbindt de wijk Kop van Zuid met het centrum aan de noordzijde van de rivier.
De 284 meter lange tuibrug heeft een 139 meter hoge geknikte asymmetrische stalen pyloon. Hieraan dankt de brug de bijnaam “De Zwaan”. Tussen de Kop van Zuid en de pyloon is er een 89 meter lange basculebrug voor schepen die niet onder de tuibrug door kunnen. Deze basculebrug is de grootste en zwaarste basculebrug in West-Europa. De brug wordt vanwege het drukke landverkeer lokaal bediend.

The Solar Biennale, Erasmusbrug
The Circle, symbool van The Solar Biennale, is een ontwerp van solar designer Marjan van Aubel. De vijf meter hoge, spiegelende cirkel reist door de stad en markeert en kondigt de activiteiten van The Solar Biennale in Rotterdam aan.