Wassenberg (D)

Wassenberg is een stad in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, gelegen in de Kreis Heinsberg. De stad ligt vlak bij de Nederlandse grens, ongeveer 15 kilometer ten zuidoosten van Roermond. Wassenberg telt 18.830 inwoners op een oppervlakte van 42,41 km².
Wassenberg wordt voor het eerst in 1020 als plaats genoemd. De burcht Wassenberg (Duits: Burg Wassenberg) bestaat echter al aantoonbaar langer. Deze was waarschijnlijk gebaseerd op een Romeinse vesting. In 1020 schonk keizer Hendrik II het kasteel en het land Wassenberg aan Gerard I Flamens, die het van toen af aan als allodium onder zich hield. Er waren geen grafelijke rechten verbonden aan Wassenberg. Hiermee werd de grafelijke lijn opgericht, die vier generaties later vanuit de burcht Wassenberg de grondslag legde voor het graafschap Gelre en waar uiteindelijk de hertogdommen Gulik, Kleef en Berg ook aan verbonden raakten. De burcht Wassenberg is een van slechts drie heuvelforten aan de Neder-Rijn naast Kleef en Liedberg. In 1273 verkreeg Wassenberg stadsrechten, die in 1972 bij een gemeentelijke herindeling bevestigd werden.
Een gedeelte van de stadsmuur uit 1420 bestaat nog en maakt onderdeel uit van een park.
Aan het begin van de 16e eeuw was Wassenberg een centrum van de reformatie in het Maasland en tijdelijk een toevluchtsoord voor de Wassenbergse predikanten.

Hier volgt een korte beschrijving van wat er op de foto’s te zien is. De Roßtor is de enige overgebleven stadspoort van de 3 poorten die Wassenberg rijk was. De naam Roßtor is afkomstig van een door paarden aangedreven molen die zich binnen de stadsmuur vlak bij de Roßtor bevond. De Marktzuil met stadswapen, deze geeft aan dat de stad Wassenberg marktrecht heeft. In de middeleeuwen was het erg belangrijk voor een stad om een markt te mogen houden. De markzuil werd in 2003 opnieuw opgericht. De Hofkirche (Protestantse kerk). Verborgen tussen de daken in het centrum van Wassenberg herinnert een kleine trombone-engel op de daktoren van de hofkerk met de naam “Geusendaniel” aan de geschiedenis van de evangelische gemeenschap in Wassenberg. Geusen (= bedelaars) werden door de heersende Spanjaarden (Spaanse Nederlanden) de gereformeerde edelen van Nederland genoemd. Als vluchtelingen uit de bittere vrijheids- en godsdienstoorlog speelden zij een sleutelrol in de verspreiding van het gereformeerde geloof in het hertogdom Jülich en daarmee ook in de Duitse Evengelische gemeenschap. De oude brandweerkazerne. Het booghuis is momenteel de enige bekende brandweerkazerne uit de periode na 1900 in de regio Heinsberg die nog grotendeels intact is. Der Verlorenen Turm. Stuk stadsmuur met een toren. In deze toren werden ter dood veroordeelde misdadigers opgesloten totdat ze op de nabij gelegen Galgenberg opgehangen werden. Mammoetboom. De mammoetboom staat in Küsters Garten, vernoemd naar een familie van artsen, die hier botanische zeldzaamheden aanplantte. Wehrturm. Toren uit het jaar 1420, als onderdeel van de stadsmuur ter verdediging van de stad in de middeleeuwen. De Burganlage, bestaande uit de op de achtergrond herkenbare Bergfried (wachttoren van het oudere kasteel) en op de voorgrond staande (nieuwere) kasteel, is het belangrijkste gedeelte van Wassenberg. Het huidige kasteel werd in het tijdperk van Jülich in 1740 gesticht, als domicilie en bestuurszetel van de landdrost van Jülich. De Bergfried werd rond 1400 opgericht bij de vernieuwing van de vestingwerken op een kunstmatig opgeworpen heuvel als woontoren (kasteel) met meerdere verdiepingen. Binnen deze toren zijn nog duidelijk een reusachtige open haard, een overblijfsel van een trap en een toilet herkenbaar. De Bergfried was het noordelijkste punt van de vestingwerken en het domicilie van de landdrosten en voogden van Wassenberg. Van hier uit werd ook het uitgebreide gebied van de Meinweg bestuurd. In het kasteel waren onder anderen in 1505 Keizer Maximiliaan II en in 1543 Keizer Karel V te gast. Vanaf de Bergfried kunt u genieten van een prachtig uitzicht. Bewonder bij de wandeling door het historische centrum bouwwerken uit het verleden, zoals de burcht, stadsmuren en een groot aantal historische gebouwen.